Majčin dan u katoličanstvu

Majčin dan u katoličanstvu

Majčin dan se na globalnoj razini, pa tako i u našim krajevima obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Majčin dan obilježava se svake godine druge nedjelje u mjesecu svibnju.

Tako se datum mijenja, ali dan nedjelja i mjesec svibanj ostaju konstantni svake godine. Službeno se obilježava od 1914. godine, ali tradicija „slavljenja” svih majki u kršćanskoj tradiciji postoji mnogo duže, čak od drugog stoljeća.

Majčin dan kao Dan majke Crkve

Kroz povijest su se dani proslave u čast majki mijenjali, ali je smisao davanja posebnog priznanja majkama ostao isti. Nekad se u katoličanstvu kao posveta majkama slavila četvrta nedjelja u korizmi, koja se obilježavala kao dan majki, ali prvenstveno kao dan „majke Crkve”. Bio je običaj na tu nedjelju otići na misu u svoju matičnu crkvu gdje ste kršteni, te ostaviti tamo milodar. Iz proslave dana „majke crkve” evolviralo je i obilježavanje dana majki i čašćenje majki na osobnoj razini.

Četvrtu korizmenu nedjelju pokušajte otići u svoju matičnu crkvu gdje ste kršteni ili odrasli. Pomolite se, prisjetite svojih korijena i tradicije, te ostavite milodar u toj crkvi.

Obilježavanje dana majke crkve postupno se pretvorilo u obiteljski dan, dan kada su se obitelji okupljale, te je prirodno bilo posebno istaknuti majke i posvetiti pažnju njima. Ta četvrta nedjelja u korizmi bio je jedan od posebnih dana u godini kada su se obitelji okupljale obzirom na udaljenosti stanovanja i pojedinačne obveze.

Majčin dan u mjesecu svibnju

Mjesec najpoznatije majke u kršćanstvu Isusove majke Marije je mjesec svibanj. Kroz mjesec svibanj na poseban način, kroz krunice i molitve se obilježava mjesec majke Marije, te se u gotovo svim crkvama i zajednicama održavaju svibanjske pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije. Na sredini mjeseca posvećenoj majci Mariji, druge nedjelje u mjesecu svibnju proslavlja se i u katoličanstvu dan svih majki. Iako proslava Dana majki nije službeno potvrđena u katoličkom kalendaru, običajno se ovaj dan proslavlja i obilježava u većini katoličkih crkvi već dugi niz godina. Majčin mjesec, pa tako i majčin dan u katoličanstvu smisleno je daleko više od čestitke i čokolade koja se kupuje majkama.

U katoličkoj tradiciji svibanj je mjesec posvećen Mariji. Izabrana od Boga, među svim ženama Marijina vjera utrla je temelje katoličanstvu i svemu onome što katoličanstvo predstavlja. Njen primjer uči nas vjeri, poniznosti i najvažnije tome kako voljeti. Prema svetom Tomasu ona je primjer kako voljeti Boga cijelim srcem, cijelom dušom i mislima. Zbog toga kada obilježavamo Dan majki, važno je prisjetiti se i naše nebeske majke i učiti na njenom primjeru.

  • Ne morate trošiti novac da biste razveselili svoju majku i pokazali joj koliko je volite, možete se za nju i pomoliti i uputiti joj lijepe riječi.
  • Molite se nebeskoj Majci za svoju majku. To je najveći poklon koji joj možete dati.
  • Molite krunicu s nakanom za svoju majku.
  • Produbite odnose sa svojom majkom. Svaka veza se razvija i mijenja, vratite svoj odnos na pravi put ukoliko ste se udaljile.

Molitva za majku

Gospodine, odredio si da čovjek dolazi na svijet po svojim roditeljima. Oni su mi dali život, odgajali me, hranili i odijevali. Potičeš me da im za to uzvratim svojom ljubavlju. Zahvaljujem ti danas osobito za svoju majku. Blagoslovi je i nagradi za svaki pripravljeni zalogaj i odijelo, za svaku riječ koju me naučila, za svaku žrtvu, za sve. U moje srce udahni iskrenu ljubav i pravo poštovanje prema mojoj majci, da bih joj na taj način pokazao zahvalnost za sve što je za me učinila. Našem narodu daj mnogo velikodušnih, odgovornih i svetih majki, koje će biti svjesne da sudbina našega naroda počiva u njihovim rukama, pa će zato postojano moliti potrebnu snagu kako bi u Božjem strahu kršćanski mogle odgojiti svoju djecu, koja će biti Bogu vjerna i savjesno vršiti svoje dužnosti. Amen.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)