Devetnica sv. Ivanu Krstitelju

Devetnica sv. Ivi – Sv. Ivan Krstitelj

Devetnica koja se moli sv. Ivi uvijek treba biti zahvala za milosti koje smo već dobili, ali može biti i molitva za određenu milost koju tražimo od Boga po zagovoru sv. Ivana Krstitelja.

Ispod na linku ćete pronaći kompletnu molitvu za devetnicu sv. Ivanu Krstitelju, ali prije toga pročitajte kako moliti devetnice i kada.

Gdje se moli devetnica sv. Ivanu Krstitelju

Obično se devetnica sv. Ivanu Krstitelju moli devet dana prije njegovog blagdana koji je 24.06., a moli se od 15.06. do 23.06. Devetnica se može moliti organizirano u crkvi ili se može pobožno samostalno moliti bilo kod kuće ili u crkvi sv. Ivana Krstitelja ili odlascima u bilo koju crkvu, gdje se prije ili poslije dnevne mise, samostalno u tišini izmoli devetnica s određenom nakanom. U crkvi sv. Ive u Podmilačju organizirane su svake godine devetnice u sklopu misa uočnica gdje se moli za zagovor svetog Ive za određene milosti i pojedinačne nakane.

Devetnica sv. Ivi može se moliti i kod kuće, također devet dana prije blagdana sv. Ivana Krstitelja, ali se može također moliti bilo kada u godini kada želimo zahvaliti sv. Ivanu Krstitelju ili želimo moliti za određenu milost ili nakanu kroz zagovor sv. Ive.

Ako se devetnica moli samostalno kod kuće potrebno je moliti, odnosno čitati tekst devetnice sv. Ivi skrušeno, devet dana zaredom u vremenu kada nas nitko neće ometati i kada možemo ostati sabrani za vrijeme cijele molitve. Također, poželjno je moliti u isto vrijeme ako je moguće, na primjer ako ste prvi dan molili u devet sati ujutro, trebalo bi i ostale dane devetnicu moliti u devet sati ujutro.

Kada se moli devetnica sv. Ivanu Krstitelju

Sv. Ivan Krstitelj zaštitnik je seljaka, pastira, vinogradara, arhitekata, zidara, klesara, tesara, restauratora, kovača, kožara, krznara, ličilaca, sedlara, dimnjačara, bačvara, gostioničara, pjevača, plesača, glazbenika, te se svi njemu utječu kada im treba posebna milost u obavljanju njihovog posla, te mogu moliti devetnicu za svoju nakanu.

Sv. Ivan Krstitelj moli se kod svih bolesti, bolova i oboljenja, a posebno kod glavobolje, osjećaja vrtoglavice, kod vrućice, epilepsije i dječjih bolesti. Devetnica sv. Ivi moli se i za sve ove nakane i milost ozdravljenja.

Sv. Ivan zaštitnik je posebno od straha i duševnih bolesti, te se često moli devetnica sv. Ivanu Krstitelju za nakanu ozdravljenja i oslobođenja od duševnih bolesti i straha.

Sv. Ivan Krstitelj pomoćnik je kod nevremena i loših vremenskih prilika.

Smatra se kako bi bilo najbolje uskladiti devetnice s uočnicama blagdana sv. Ive, odnosno moliti devet dana prije Ivandana, međutim, to nije nužno ni ključno za dobivanje milosti. Ako se naša potreba ne poklapa s blagdanom nego nam je zagovor potreban tijekom godine možemo odvojiti bilo kojih devet dana i moliti za milost.

Ukoliko nam je potrebna „hitna pomoć” svetog Ive, možemo moliti „brzu devetnicu” sv. Ivi tako da devet puta zaredom ponovimo zaziv sv. Ivi ili neku od molitvi sv. Ivanu Krstitelju.

Molitva nikad nije uzaludna, molitva uvijek nailazi na plodno tlo. Tako da treba moliti uvijek kada želimo zahvaliti, moliti za milost ili zagovor, bez obzira na doba dana ili godine.

Zašto je devetnica sv. Ivi toliko moćna

Devetnice su popularne i vrlo moćne molitve koje imaju svoje korijene i u biblijskim tekstovima. Posebno se izvor moći devetnica povezuje s dijelom iz Biblije, Novog Zavjeta, gdje se navodi kako su učenici molili devet dana, a desetog dana na Duhove primili Duha Svetog.

Postoje različite verzije molitva devetnice sv. Ivi. Na linku ispod pronaći ćete jednu devetnicu sv. Ivi podijeljenu na devet dana, s molitvama za svaki dan i prigodnim razmatranjima.

Ova devetnica sv. Ivi se moli tako da se devet dana zaredom sabrano i skrušeno čita tekst naznačen za pojedini dan. Sami odaberite dio dana u kojem možete moliti skrušeno i bez da vas se ometa.

Tekst devetice sv. Ivanu Krstitelju

Raspored devetnica i misa uočnica za blagdan sv. Ive Podmilačju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)