Sv. Ivan Krstitelj – Podmilačje 2024.

Sv. Ivo Krstitelj

Raspored misa i uočnica -Podmilačje 24.06.2024.

Program uočnica i proslave na spomendan sv. Ivana Krstitelja, Podmilačje 2024.

Od 15. lipnja do 23. lipnja

Od 15.06.-23.06.2024.

18:00h.
Devetnica sv. Ivi s mogućnošću ispovijedi s prigodnim propovijedima i popratnim programom.

Od 21.06. do 23.06

18:00 sati – Trodnevnica s molitvama za bolesnike

Uočnica 23. lipnja

23.06.2024.

15:00 sati – od 15:30 pokorničko bogoslužje
16:00 sati – otvaranje proslave iznošenjem kipa sv. Ive u procesiji i sv. misa s pokorničkim bogoslužjem
18:00 sati – sv. misa i molitva za bolesnike
20:00 sati – put križa uz brdo Grabež

22:00 sati – Molitveno – meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre

Svetkovina – 24. 06. Sv. Ivan Krstitelj

24.06.2024.

6:30 sati početak ispovijedanja

7:00 sati sveta misa
8.30 sati sveta misa

11:00 sati središnja hodočasnička misa s molitvama za bolesnike

Tko je bio Sveti Ivan Krstitelj čiji spomendan slavimo u Podmilačju

Sv. Ivan Krstitelj bio je Isusov prethodnik, koji je poznat po tome što je krstio Isusa i kako je u njegovoj prisutnosti Bog objavio da je Isus njegov sin.

Sveti Ivan Krstitelj sin je starozavjetnoga svećenika Zaharije i Elizabete, rođakinje od Marije Djevce Bogorodice. Sveti Ivan Krstitelj rođen je Božjim djelovanjem od oca Zaharije i majke Elizabete. Njegovi roditelji bili su prestari da bi imali dijete, ali ih je Anđeo Gabrijel posjetio i navijestio im rođenje sina kojem su trebali dati ime Ivan.

Dok je Elizabeta bila trudna s Ivanom, posjetila ju je Blažena Djevica Marija, a Ivan je „zaigrao u utrobi”.

Rođen je na sam kraj 1. stoljeća pr. Kr. Svoje javno djelovanje Ivan Krstitelj započeo je oko 30te godine. Pretkazao je Kristov dolazak kao Božjeg jedinorođenca i prepoznao ga u osobi Isusa kada je Isus došao u Jordan Ivanu da ga krsti. Kada je Isus došao da bude kršten, Ivan je na Isusovom krštenju svojim sljedbenicima zapovjedio da slijede Isusa. Za vrijeme Isusovog krštenja spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.”

Ivan je bio poznat po tome što je proturječio kralju Herodu, odnosno prigovarao mu zbog njegovog braka, točnije preljubničke veze s Herodijadom, ženom svog polubrata, Filipa. Jednom prilikom kralj Herod je obećao njenoj kćerki kako će joj dati sve što poželi, a ona je u dogovoru s majkom zatražila Ivanovu glavu. Smatra se kako se to desilo negdje između 33. i 36. godine Nove ere.

Kao njegov spomendan se slavi datum njegovog rođenja 24.06., ali se također svečano obilježava i dan njegove smrti, koji se naziva Glavosjek, 29.08. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su “ljetni Božić”, jer se njegov spomendan slavi oko ljetnog solsticija, dana u godini, kada je svijetli dio dana najduži, a noć najkraća.

U čast sv. Ivanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale. U našim krajevima najpoznatija je crkva u Podmilačju. Sv. Ivan Krstitelj se obično u ikonografiji prikazuje odjeven u odijelo od devine dlake, opasano kožnim pojasom, sa štapom (izgledom križa) u ruci. Na poznatom kipu u Podmilačju u ruci uz križ drži janje na knjizi, a drugom rukom pokazuje prstom na janje, kao sugestiju na Janje Božje, Isusa.

Osim Župe Podmilačje, najpoznatije župe i crkve u našim krajevima kojoj je zaštitnik sv. Ivan Krstitelj, zaštitnik je i Malte, Provanse, Firence, Amiensa, Jordana, Puerto Rica, Francuske Kanade i mnogih drugih manjih gradiva i mjesta. Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

Sveti Ivan zaštitnik je izvora vode, pastira, zemljoradnika, vinogradara, arhitekata, zidara, klesara, tesara, restauratora, kovača, kožara, krznara, ličilaca, sedlara, dimnjačara, gostioničara, pjevača, plesača, glazbenika i domaćih životinja.

Svetom Ivanu se posebno moli kod glavobolje, osjećaja vrtoglavice, vrućice, epilepsije, dječjih bolesti, straha, ali i nevremena. U našoj tradiciji sv. Ivan zaštitnik je od psihičkih i duševnih bolesti, a za ovu zaštitu i izlječenje posebno se moli sv. Ivi u Podmilačju.

1 komentar

  1. Imam 56 g.i cijeli život želim sv.Ivi u Podmilačje. Božijom providnošću imam priliku ove godine. Dolazim !!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)